José Rizo

José Rizo

A R C H I T E C T U R E . . .

Beach House in Punta Mita, Mexico.

Cruz de Huanacaxtle, Mexico.
Area:  m2 / Rendering/Marketing, October 2012.
3D Modeling and rendering of a beach house near Puerto Vallarta, Mexico.

3 Flats on the Roof

Budapest, Hungary.
Partners: Eng. Nicolás Rizo, Göcsei Sándor.
Area: m2 / Architectural project.
Design of three flats on the top (unused) of a historical building. Also presentation and rendering.

Barlang Fürdő Hotel

Miskolc Tapolca, Hungary.
Partners: Eng. Nicolás Rizo, Göcsei Sándor.
Area: 3000 m2 / Competition, April 2009.
Design of a four star hotel next to -and connected with- the ‘Barlang’ baths. 150 rooms, 3 swiming pools, 2 multifunctional halls, parking place, shops and terraces. Also presentation and rendering.

     The main concept was to avoid “voluminous buildings” that most likely would separate aesthetically and programmatically the new hotel from the baths, the mountain and the park already existant. Since the aim of the competition was to connect all these elements in order to function well all year long, we opted for a project that would rather “vanish the objects” into the woods. Therefore, if one would go to the hotel, would feel like entering a mountain; if one would be in the baths, would be –both really and virtually- inside the mountain´s caves; and if one would be on the street or at the park would perceive the mimesis of the mountain draining over the baths and hotel, and the customers sewing mountain and city with their activities. The solar is located face to the industrial city rather than the park, so in order to give more remoteness from the city, half of the rooms were faced to the mountain, and the rest were covered by a net of plants over the balconies, so that the guest always feels to be into the woods. By night, the lights that would pass trough these plants are thrown over the street and the park, like a big urban lamp while they fade out upwards with the current lamps of the mountain.

2008. Jaszái Nóra Home

Location: Club La Costa, Budapest, Hungary.
Area: 90 m2
Completed in 2008
Interior design of a flat next To the Danube, in the surroundings of Budapest, Hungary, also presentations and rendering.

     The keywords given by the client were “cozy, olive green and eggplant”. I had to design the kitchen furniture to connect it with an inconvenient column, creating a little reception space for jackets and shoes in winter, with plants around. This virtually gave importance to the dinning area. The flat is little, and I had to design a “transformable room” which can be open and be integrated to the living room, be a TV room, or be closed and used as a guests room. In another room, quiet little but with great view facing to the river, the task was to design a furniture for a plasma TV and DVD set, that would not obstruct the visibility of the landscape  nor the sun light. Thus the solution was a semi-frame around the window containing shelf, drawers and from which the screen shows up coming down or hides up at will.

2008. Harlem Jeans

Location: Székesfehérvár, Hungary
Area: 48m2
Completed in 2008.
Interior design of a jeans shop, in a commercial center. Also presentations and renderings.

   The idea is that the shop should be noticed by anyone who pass by. Like a light that doesn’t hurt the eye and geometric movements… That is the reason of the predominant white, the metallic elements, mirrors that creates infinite reflections and wider spaces, and a “chaotic” arrangement of ceiling neon lights together with expressive graphic designs all over the walls. 

2007. KRISTÓF Fashion.

Location: Budapet, Hungary

    The task was to create a very unique and exclusive shop, but also modern with a minimum of clothes shown (with a storage big enough to supply the merchandise once was taken from the sideboards and windows). The first shop given had a column in the center, so the first concept was to make the shop as clear, lighten and elegant as possible but that column was affecting these concepts. Then, instead of just covering it with merchandise or typically with mirrors, I opted for integrating it to the walls, ceiling and floor; thus, a “line of light and glass” that goes all around the shop wraps it and gives it continuity on the floor and roof guiding also the customer trough one section of products to another. For other shops, the brand opted for having a standard set of furniture, on which the designs are based.

2004. Casa Las Cañadas
Espinoza Velásquez Residence.

Location: Zapopan, Mexico.
Partner: Eng. Nicolás Rizo.
Area: 250 M2

     The concept was born from two difficulties: both the terrain and the local restrictions (construction regulations of the neighborhood) are very complicated. The solar is located face to a wonderful ravine (Barranca de Huentitán), a splendid panoramic view. The project consists basically in a 250 square meter house, with a specific program required by the client.
     It was necessary to avoid as much excavation as possible, thus the concept was to follow the topographic surface whit volumes lying on the natural level milestones and to include an internal patio-garden, so that the house wraps the nature, as the nature wraps the house.


2001. ARPAfil Culture House

Location: Guadalajara, México.
Area: 2500 M2
Design of a cultural center with library, forum, auditorium, Internatiional Book Fair´s offices, parking place, research and documentary center, galeria, restaurant, bar and open air scenarium. Also rendering sketches.

The Solar is located in one of Guadalajara´s most cultural boulevards (Chapultepec´s avenue). By day it is a commercial/economical zone, while by night lots of bars and coffee shops gives it a different life. The concept is precisely to impulse this non-stop transformation of people and activities, by giving a program that attract people with different interest and most importantly: a program that does not deny the pass of time. Aside from this, I didn’t want to create a big architectonic object that once extruded up pushes the passer-by to a stretch banquet or street, but rather a space on which one can walk on, just like a park. Like if the solution for architecture was to make parks or any open air space, that can shelter all the indoor activities, like working in an office, watching a movie, taking a drink, reading or buying a book, see an exhibition or give and listen a conference, etc. Invisible architecture. How to make this utopia possible is the aim of this project; the dualism of in and out, open but sheltered, building but park, etc. The best way to explain this, is imagining a building from above, where only the roofs could be seen, and the free space and relationship that it creates with the overview of the streets around it. So I wanted to keep as much “free roof to walk on” as possible, to keep it as close as possible to the ground level and at the same time make it lodge a big activity program during day and night. The roof of the building is a continuous ramp, under which all the inner program is fit together. It is like a “Lego” construction covered by a handkerchief. The vertical fluxes are inside, and from the outer ramp, one can access the insides at any level. The indoor programs lodge the library, parking place, offices, research and documentary center, the gallery, the two auditoriums and the services; the outdoor program “lodges” the open air scenes, terraces, coffees and bars and the free spaces for lying down, reading, playing, etc.

2000. Ávila Camacho´s
(International Architectural Workshop Week)

Location: Guadalajara, México.
Area: *****
Competition 1rst prize.
Design of the renovation of a park in Guadalajara, and solution for its withered reservoir.

The big park of Avila Camacho in Guadalajara has two problems: It is abandoned and its reservoir is withered, which causes a terrible loss of thousands of litters of water per day. These two main problems provoke thereby many others. Its disuse makes it a dangerous zone at certain times of the day, an abandoned red zone surrounded by important commercial and residential zones such as Country Club and three of the most important avenues of the city. Besides, the park is a big lung of the metropolis, a great green area that should be profited and taken care of. A section of the park is occupied by a go-carts business which functions pretty well by itself but segments even more the uses, the users and consequently the park. Therefore, the concept is to restore the reservoir as an artificial lake with usable waters, and to give a new park to the city; to reintegrate the space to the daily life of its surroundings, and to integrate the citizens to a new recreational project with attractive activities and constant use every day, all the year. For this aim, the program should be free in possibilities, diverse in attractions and profitable for the government, the investors, and the customers. In order to be so, once the reservoir is restored and the park cleaned up, the go-carts should open new entrances trough the park, and then the new program would be built. These new buildings are concentrated lineally on the boundary that touches the houses with new acoustic and ecological division of trees between park and houses. This way, only a minimal part of the green landscape would be occupied by volumes and the linear disposition would trace the full flux of activities across the park. The rest would be grass, trees, water and the walking paths traced by the constant fluency of activities that sews the new program, with the go-carts and the reservoir all through the park. This fringe of new activities that ends at the reservoir and starts on the avenue with a big leveled will contain rooms and halls of diverse sizes to lodge different activities, from daily, weekly and monthly workshops (arts, sports, conferences, exhibitions, etc.) to special events, like concerts, etc. Right over the leveled will be a high pavilion with an exclusive restaurant, and many other multifaceted uses. By day, the park will surround the new activities while by night, the long new stripe of buildings will function as a lamp to the park, thanks to their particular materials. The fact that the activities would change everyday, every week and every month during the day and night, will make easier for the citizen and tourists to attend to the different events depending on their interests or simply enjoy a big park with a lake.

No comments:

Post a Comment